Over bewegingsgeluk

Het geluk van onbezorgd bewegen

Yoga, hardlopen, fietsen, wandelen, hockeyen,  ik word blij van bewegen. Buiten in de zon of juist in de regen. In de stilte of met mijn favoriete muziek op. Dat is voor mij geluk. Het geluk dat ik iedereen gun: Bewegingsgeluk!

Gek op bewegen

Mijn naam is Florence van der Arend-Smits. Ik ben gek op bewegen, buiten zijn, bloemen, groen en strand. Door mijn liefde voor sport, begon ik jaren geleden aan de sportacademie. Een kruisbandoperatie maakte een einde aan mijn toekomstdroom. Ik moest negen maanden verplicht rust houden en kon de intensieve sportacademie niet afmaken. In die periode leerde ik wat het betekent om niet te kunnen bewegen. Tijdens mijn herstel had ik veel steun aan de fysiotherapie. Diezelfde steun wilde ik anderen kunnen bieden. Dus stapte ik over op een studie fysiotherapie. Daarnaast gaf ik nog met veel plezier lessen op een sportschool.

Onverwerkte emoties oplossen

Zestien jaar geleden richtte ik mijn fysiotherapiepraktijk Mobilicorpus op. Inmiddels hebben we vestigingen in Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Pijnacker. Sinds elf jaar ben ik geregistreerd bekkenfysiotherapeute. Ik ontdekte dat niet alle pijnklachten een fysieke oorzaak hebben. Sommige patienten kan ik niet verder helpen met alleen fysiotherapie. Het is voor mij steeds duidelijker dat hun pijnklachten te maken hebben met onverwerkte emoties. Lichaam en geest zijn één. Spanning in de kaken door stress, hangt bijvoorbeeld samen met spanning in het bekken. Ik volgde een opleiding in het gedachtegoed van dr. Sarno, hoogleraar revalidatiegeneeskunde. Hij ontwikkelde een therapie om onbewuste emoties op te lossen en daarmee de pijnklachten te verhelpen. Deze therapie staat nauw verbonden met de oosterse zienswijze op geneeskunde. Mijn vier jarige yoga opleiding is een prachtige aanvulling op het behandelen van TMS. De yoga opleiding brengt voor mij de westerse en oosterse zienswijze op geneeskunde dichterbij elkaar; “lichaam en geest is één, alles stroomt”. 

Het lichaam moet stromen

Ik heb zelf ondervonden dat het lichaam moet stromen. Fysiek en mentaal. Toen ik de opleiding volgde, kon ik zelf ervaren wat ik van een cliënt vraag. Wat vond ik het ingewikkeld om iets op papier te zetten! Wat zijn mijn heftige gebeurtenissen? Ik kon er niet bijkomen. Het leven vloog aan mij voorbij. Ik had geen tijd om stil te staan bij mijn gevoel. Het leven denderde maar door. Van werk naar eten met mijn kinderen, naar tennis, kinderen in bed stoppen, even werken, televisie kijken en op naar de volgende dag. Waar is er tijd voor mij? Ik dacht dat ik geen tijd voor mezelf nodig had, omdat het goed ging. Maar toch… Nu ik de pen en mijn emoties heb gevonden, voel ik mij vrijer. Ik begrijp waarom ik in bepaalde situaties reageer zoals ik doe, waarom ik soms hoofdpijn heb en dat ik dan juist wel moet gaan hardlopen. Hoewel ik geen klachten had, voelde het alsof mijn lichaam begon te stromen door het bewust worden, schrijven, de oefeningen. Nu voel ik de energie en bloedtoevoer door mijn hele lichaam stromen. Dat is het effect van de therapie van Dr. Sarno. Deze therapie vormt de basis van Bewegingsgeluk. Het geluk van onbezorgd bewegen!